Westernridning kommer opprinnelig fra de spanske rytterne, og har over tid utviklet seg til det vi i dag kjenner som westernridning. Opprinnelig var dette en metode for å komme seg rundt på gården og for å samle og flytte kyr, men med årene har det blitt mer og mer populært å konkurrere innenfor westernridning. Det finnes flere grener innenfor western.
Cutting
I cutting jobber rytter og hest som et team. Her er det om å gjøre å vise fram hestens lydighet og smidighet ved å håndtere en kalv. Man har et team på fire ryttere, to som hjelper med og holde kuflokken samlet og to som passer på at kalven ikke løper ut av arenaen.
Navnet cutting kommer fra det og skulle hente ut en kalv, “Cut out from the herd.” På under 2,5 minutter skal man få ut to kalver, den ene kalven skal hentes fra midten av flokken og den andre kan hentes fra utkanten. Du som rytter skal ikke hjelpe hesten med å følge kalven, hesten skal kun jobbe ut i fra sine gjeterinstinkter, også kalt «cow sense.» Hest og kalv skal jobbe som et speilbilde. Man skal også holde kalven ut fra flokken og ikke la den slippe inn igjen.
Roping
Roping stammer fra gårdsarbeidet til cowboyene, der de fanger en kalv som skal merkes, vaksineres eller kastreres. I Norge er det ikke lov til å bruke ekte kalver, derfor brukes det noe som kalles for en dummy-ku, en kalv laget av plastikk som trekkes av en ATV. Det blir brukt lassoer for å fange dummyen og hodet er det beste området og sikte på. Det blir også brukt spesielle ropingsaler som er laget for og takle mer vekt på hornet og en bakgjord som hindrer salen i å tippe fremover ved stor vekt på hornet. Innenfor roping finnes det også flere grener slik som «dummy stopping,» «dummy roping,» «dummy tying» og «breakaway roping.»
Trail
Trail er en bane bygget opp med mange forskjellige oppgaver som skal gjennomføres. Disse oppgavene er inspirert av og skal ligne på oppgaver du kan møte på i skogen. Skritt, trav og galopp er obligatoriske gangarter som skal være med. Bommer, åpning og stenging av grind og rygging er tre obligatoriske ting som skal være med under et trailprogram.
Pleasure
Pleasure er en gren der man rir flere sammen på banen samtidig i grupper. Her blir hestens gangarter, lynne og lydighet bedømt. Det bes om at du viser fram hesten i skritt, trav og galopp etter dommerens ønske. Hesten skal i denne grenen ha svært rolige, myke, kontrollerte og flytende bevegelser, noe som krever en sterk hest for å opprettholde.
Reining
Reining kan minne litt om dressur. I reining skal det vises fram et program det programmet skal inneholde sirkler i ulike størrelser og tempo, galoppbytter, «sliding stop,» rygging, vending og spin. Dette krever en lydig, smidig, balansert og rask hest. Hesten bedømmes ut i fra lydighet, smidighet og hvor lett den behersker mønsteret. Det finnes totalt ti mønster som vistes individuelt. Alt utføres med minimalt av hjelp fra rytter. Reining har nå fått status som en egen gren innenfor FEI(Federation Equestre Internationale) og er dermed blitt den syvende grenen innenfor FEI.
Working cow horse
Working cow horse deles inn i to deler, der man i den første delen skal ri et reiningmønster og i den andre delen blir det sluppet inne en kalv der man skal drive den i et spesielt mønster. Mønsteret består av og først skulle holde kalven nederst i arenaen, dermed drive den oppover langs med gjerdet uten at den skal være i nærheten av gjerdet, deretter ta den med seg inn i midten av arenaen for og få den til og gå i en liten sirkel, først den ene veien og så den andre før kalven blir utslitt. Her blir man bedømt etter fart, balanse og hvor godt hesten lytter til rytteren.
Halter
I halterklassene blir ikke hesten ridd, men leid av en såkalt handler. Halter klassen blir ofte kalt for Breeders Class i USA og er westernridningens utstilling. Hesten blir bedømt på eksteriør og gangarter.
Team penning
I team penning blir et lag på tre ekvipasjer utdelt en flokk med kyr. Her er enkelte av kalvene markert der tre til fem av kalvene skal drives ut av flokken og inn til en liten innhegning. Porten til innhegningen kan ikke lukkes før alle kalvene som skal samles er samlet så her er det godt lagarbeid som gjelder. Laget med best tid vinner og overskrider man makstiden blir man automatisk diskvalifisert.
Tekst av Rikke H Dahl