Din første ridetime: Utstyr

Hjelm er det viktigste utstyret man har når man rir, denne beskytter hodet ved fall. Hjelm bør brukes ved håndtering av hest som ridning, longering og når man leier hesten.
Det er viktig å ha en hjelm som er sikker. Dette er viktig å tenke på om man skal kjøpe en brukt hjelm, om den har vært i bakken vil dette kunne svekke hjelmens beskyttelses evne og den vil ikke klare å absorbere støtet fra et fall like godt.

Skotøy er en viktig del av sikkerheten når man skal ri, dette er for at man ikke skal sette seg fast i stigbøylen. Derfor er det viktig med sko med hel, da denne vil hindre skoen å skli igjennom stigbøylen. Det kan også være en fordel om skoen har et skaft, fordi dette kan hindre deg i og klemme leggen, og vil gi bedre støtt til ankelen.

Har man lagt hår kan det lønne seg å ha det i strikk for å minske forstyrrelsene. Om håret skulle falle frem i øynene når man rir, kan dette være ubehagelig eller i verste fall farlig om man ikke kan se noe.

Klær egnet for ridning er ikke bare for utseende og behagelighet, men også for sikkerhet. Jakker eller gensere med hetter er noe man helst vil unngå da dette kan hekte seg i f.eks. utstyret til hesten ved fall. Det samme gjelder med skjerf som kan hekte seg opp i ting – hvis det er kalt kan det være lurt å bruke en høyhalset genser eller en løs hals.

Ikke alle bruker sikkerhetsvest, men denne beskytter rygg og ribbein ved fall. Hansker er også lurt å ha når man rir eller leier hesten for å unngå gnag og eventuelle brannsår.

Rideskoler har ofte utstyr som hjelm og vest til utlån om man har lyst til å prøve riding uten å måtte kjøpe kostbart utstyr.

Det lønner seg ikke å tygge tyggegummi eller pastiller når man rir da dette kan sette seg i halsen og en uheldig episode kan oppstå.

Tekst av Ingrid Normann Karlsen

Du kan lese mer om sikkerhetsutstyr her.