Farger og avtegn

Hestens hårlag består av dekkhår, beskyttelseshår, værhår og underhår.

Dekkhår er hårene som dekker hestens kropp, altså pelsen.

Underhår eller ullhår er de hårene som ligger under dekkhårene. Hesten får underhår på vinteren (vinterpels), og føll har også underhår (føllpels).

Beskyttelseshår er hestens pannelugg, man, halehår og hovskjegg.

Værhårene sitter rundt øyne og på mulen.

Fargen på hestens dekkhår og beskyttelseshår avgjør hvilken fargekategori den kommer inn under.

Hester kan ha hele farger, blandede farger eller være botet. Hele farger er for eksempel svart, brun, rød (fuks) eller blakk. Blandede farger er hvite hår blandet med fargede hår, som skimmel.  Avblekbare skimler kan bli født med mørkere farger og blekes med årene ved hvert pelsskifte, altså i røyteperiodene, men beholder den svarte huden. Botet er to eller flere forskjellige farger i store avgrensede områder på hesten.

Røde hester har aldri svarte hår, men kan i noen tilfeller være så mørke at de ser brune ut.

Noen hester har også forskjellig farge på sommeren og vinteren.

Det finnes ikke hester som er albino. Det nærmeste man kommer albino hos hester er føll født med en sykdom som heter Overo lethal white syndrome, men disse har en genetisk defekt og vil ikke overleve. Farger som kan ligne albino kalles cremello og perlino, disse har et lyst hårlag, rosa hud og blå øyne.

Innen fargene finnes det mange variasjoner, så det er ikke alltid lett å bedømme hva slags farge hesten har. Mange hester blir også født med en annen farge enn det den får som voksen, men ofte kan man se på hodet til hesten hvilken farge den vil bli. Hvilken farge føllet får bestemmes av foreldrenes gener. Noen farger er mer dominante enn andre. Basefargene er rød, brun og sort. Det finnes gener som vanner ut basefargene, som champagne, krem, blakk og sølv. Fargemodifikatorer modifiserer fargen, som brun, grå, lingul, sotet og melfarget. Hestens farge kan influeres av flere gener, og det er i mange tilfeller vanskelig å si nøyaktig hvilken farte hesten har. Borket (brun med kremgen) forveksles ofte med gråblakk (svart med blakkgen) og den sikreste måten å finne ut hvilken farge hesten faktisk har er å sende inn en test til et laboratorium.

Avtegn
Mange hester er født med unike avtegn i ansikt og på beina. Dette er områder med hvite hår som hesten er født med og endres ikke under oppvekst.

stjerne
Stjerne
snipp
Snipp
stripe
Stripe
avbrbles
Avbrutt bles
gjgbles
Gjennomgående bles
maske
Maske