Hodelag

Et hodelag er satt sammen av flere lærreimer med spenner på og brukes til å kontrollere hesten når man rir og kjører, eller eventuelt leier eller longerer. Det finnes en mengde hodelag med forskjellig effekt og utforming, men hovedsaklig brukes de til å stoppe og styre hesten.

De mest vanlige hodelagene består av et nakkestykke med hakereim på, sidestykker, pannereim (også kalt pannebånd) og en nesereim.

Nakkestykket er en bred reim som ligger bak hestens ører som man fester de andre reimene i. Hakereima som på de fleste hodelag er en del av nakkestykket festes rundt hestens kjeve og hindrer hodelaget å skli fremover.

Sidestykkene festes i nakkestykket og er reimene som holder bittet på plass i hestens munn.

Pannereima er også festet til nakkestykket og hindrer hodelaget i å skli bakover. Disse er ofte dekorerte med broderier, metall, steiner eller lignende.

Nesereimer finnes i flere varianter:

Engelsk nesereim
En høy nesereim som ligger under hestens kinnbein og ligger innenfor sidestykkene.

Aachennesereim eller aachengrime
En høy nesereim som beskrevet over med en stropp som man fester en smal nesereim i som ligger foran bittet og i hakekjedegropen til hesten. Den nedre nesereima hindrer hesten i å gape.

Kryssnesereim
Ligner på aachennesereima, men går i et kryss over neseryggen. Disse er ofte brukt på yngre hester da de ikke legger det samme presset på områder som kan være ømme ved tannfelling som aachennesereima gjør.

Remontnesereim eller hannoveransk nesereim
Lav nesereim som ligger langt ned på neseryggen foran bittet og hindrer hesten i å gape. Også mye brukt på unghester under tannfelling og er også mye sett på islandshesthodelag.

Tilpasning

Hodelaget må tilpasses hesten godt da det kan forårsake gnagsår og sterkt ubehag ved feil tilpasning. De fås i størrelser fra minishetland (minst) til x-full (størst) og har i tillegg flere hull som man kan feste spennene i slik at det kan passe hesten best mulig. Hakereima skal kun holde hodelaget på plass og skal ikke i noen grad strammes da dette kan hindre hestens åndedrett. Ved bruk av en engelsk nesereim skal man kunne plassere to fingre på høykant mellom nesereima og neseryggen og den skal som nevnt over ligge under kinnbeinet, men ikke så langt ned at hestens munnviker kan bli klemt mellom nesereima og bittet ved tøyletak.

De mest brukte hodelagene

Kandarhodelag
Et hodelag som brukes til dressurriding på høyt nivå. Dette er et hodelag med et klassisk utseende og en engelsk nesereim, men har i tillegg fester til et ekstra bitt.

Islandshest-hodelag
Hodelagene som brukes på islandshester ser ofte litt annerledes ut enn de klassiske hodelagene. Noen har nakkereimer og sidestykker i ett, noen er uten hakereim og noen er uten pannereim. Remontnesereim brukes ofte til disse hodelagene.

Westernhodelag
Disse hodelagene brukes som regel uten nesereimer og har gjerne utsmykkede pannereimer. Noen har pannereimer som går rundt ett av ørene i stedet for over panna.

Bittløst hodelag
Bittløse hodelag har reimer som går fra øverst på nakkestykket der en normal hakereim ville vært festet, i kryss under hestens underkjeve og løpende ut gjennom ringer på siden av nesereima. Tøylene festes i disse reimene slik at det ved tøyletak vil dannes press, i tillegg til over nesa, på motsatt side slik at hesten gir etter til dette presset. Det er viktig å tilse at reimene løper godt gjennom ringene på siden slik at man ikke har konstant press på kryssreimene.

Sidepull
Dette er også en bittløs løsning, men har ikke kryssreimer. Presset blir da heller kun over nesa og på sidene. Dette er lettere å styre med enn en hackamore, som heller er sett på som en brems, og egner seg dermed bedre til dressur.