Tekst av Cathrine Grøner – NZEQuest.org
Vi skriver primo desember, og vinteren er dessverre/heldigvis (stryk det som ikke passer) ennå lang. For deg som strøk over det siste ordet, kan kanskje noen tips til hvordan du kan opprettholde motivasjonen hos deg selv og hesten(e) din(e) i vinter kanskje være akkurat det du trenger nå?
Vinteren kan faktisk brukes til så mangt, og både snø og is har sine fordeler. Den tvinger også de ridehusløse blant oss til å fokusere på den vanskeligste (og mest neglisjerte?) gangarten, nemlig skritt – som mangler naturlig svevemoment, og regnes for å være mest utfordrende å forbedre. Visste du for eksempel at ridning i dypsnø er svært styrkende, at arbeidstrav på jevnt, hardt underlag trener seneapparatet og tjukk is er et av de mest støtdempende rideunderlagene som finnes?
I denne bloggen følger en rekke tips til hva du kan gjøre for å holde koken gjennom vinteren, enten du har ambisjoner om å starte så fort sesongen er i gang, eller bare vil slippe å begynne forfra med treningen igjen når våren er i anmarsj. Jeg har valgt å lage tre kategorier med tips (under ridning, fra bakken og rene ryttertips), og håper du vil finne noe som kan inspirere deg litt.
Når du rir
Hovedregelen om vinteren er å varme opp hesten din skikkelig på de kalde dagene (skritt gjerne i 20 minutter først), ettersom leddene bruker mer tid enn muskulaturen på å bli varm. Tar du hyppige skrittepauser i tillegg, bidrar du til at blodsirkulasjonen til beina opprettholdes, hvilket smører leddene og reduserer sjansen for belastningskader. I alle tilfeller er variasjon av underlag og treningsform, i tillegg til nok restitusjon (hvile), nøkler til holdbarhet – også om vinteren.
Sett overganger i fokus. Du kan for eksempel ri seks steg i skritt, seks steg i trav osv. Dette forbedrer både styrke, smidighet og lydighet. Husk at overgangene skal være myke, og du må være myk i hånden og tydelig med sete og sjenkel for at bakparten skal bli med inn i skritt.
Har du hørt om 4-4-4? Dette er ikke en misforstått fotballallegori, men en øvelse som i sin tid ble tatt ut av Grand Prix-programmet – av en eller annen grunn. I øvelsen skal hesten rygges fire steg, ris fire steg frem i samlet skritt, rygges fire nye steg, og deretter gå frem i samlet skritt igjen. Øvelsen skal utføres i én gyngende bevegelse, og regnes for å være svært samlende og lydighetskrevende. Eller skikkelig vanskelig, om du vil. Hvis du synes det høres uoverkommelig ut, er heller ikke «vanlig» rygging å forakte. Om du ber hesten rygge de stegene den trenger til den faktisk senker bakparten og engasjerer ryggen før du rir frem igjen, kan du få mye «gratis» styrketrening og engasjement med inn i neste gangart. Her er det viktig å bemerke at rygging kan få motsatt effekt, altså at hesten blir tung i hånden, om rytteren rygger for mye med tøylen og for lite med sete og sjenkel.
Ri overganger mellom ulike sidebevegelser, gjerne på storvolter med vending over X (i 8-tallsform) som overgang. Fokuser på å beholde øvelsen inntil hesten får en annen beskjed, og kjenn på at forparten flyttes, mens bakparten kun engasjeres (vær obs på at du ikke sklir for mye tilbake med innvendig undersjenkel). Du kan også øke vanskelighetsgraden med å ri med én hånd. Øvelsen er like fin i alle gangarter, og passer også veldig bra de dagene hesten er ekstra våken på grunn av f.eks. sterk vind (legg inn en bakdelsvending og et holdt/tempoveksling her og der for ekstra konsentrasjon).
Går hesten din av seg selv? Hvis ikke; installer automatgir. Med dette mener jeg altså ikke bare at den kan trave av seg selv uten at du maser kontinuerlig, men også at den utfører de øvelsene den skal av seg selv, når den har fått beskjed om å starte. Det er ingen grunn til at du skal ri sjenkelvikningen for hvert eneste steg, med mindre du ønsker å bli rød i ansiktet, få fotballegger og sjenkeldød hest – som senere ikke vil klare å få mer kadens eller bæring inn i øvelsen, fordi rytteren allerede er opptatt med å bruke kreftene på å få hesten fra C til E. Oppskriften er enkel, men tålmodighetskrevende – som rytter må du sette i gang hesten, og deretter minne den om jobben den skal gjøre hver gang den slutter. Når hesten gjenopptar oppgaven, slutter rytter å gi signal. Det tar tid, men det gir en svært lydig og konsentrert hest som går av seg selv. Og PS: jeg fant ut her forleden at Charlotte Dujardin også bruker denne teknikken. #win
Sett deg et mål for det kommende året! Denne har du sikkert hørt før, men husk at et mål kan være mye mer enn å starte en klasse høyere på slutten av kommende sesong. Det kan bestå i å overkomme en frykt, prøve noe nytt (som for eksempel distanseritt, western, working equitation, riddersport, akademisk osv.), reise på trening med hesten, ri x antall ganger i uken – og så videre. Målet trenger heller ikke å være helt realistisk, men det som er vesentlig for fremgang er at du identifiserer små delmål for å ta deg et og et skritt nærmere dit du vil. Sett deg gjerne ned med treneren din for å få hjelp til dette.
Tar du en utfordring? Når denne bloggen opprinnelig ble skrevet, florerte det av ukes-utfordringer for ryttere på Facebook. Denne gangen har det ikke lykkes meg å finne noen, men det står jo ikke i veien for at du (eventuelt i samarbeid med resten av gjengen på stallen) lager en utfordring selv, og inviterer andre til å bli med via sosiale medier – som for eksempel flest antall ridde kilometer på tur før 1. januar (for tur- og distanseentusiaster), styrketreningsprogram for ryttere, trene hesten forskjellig hver dag i en uke, hvem prøver flest nye grener i løpet av januar – og så videre. Whatever floats your goat og gir deg motivasjon og lyst til å trene hest, med andre ord!
Når du trener hesten fra bakken
Har du hørt om lange tøyler? Da mener jeg ikke å slippe tøylene når du er ferdig med å ri, men en treningsform som likner tømkjøring, uten gjord. Til forskjell fra tømkjøring skal personen som trener hesten alltid gå, og aldri løpe, hvilket etter hvert krever en hel del styrke og balanse av hesten. Det fokuseres også mye på ulike sidebevegelser for å trene opp denne styrken. Lange tøyler passer for absolutt alle hester, og er spesielt velegnet for ungdyr, hester i opptrening, hester som ikke lenger kan ris eller hester som skal lære noe nytt. Du trenger ikke mer enn et longetau med en krok i hver ende, en dressurpisk og et hodelag med eller uten et mildt bitt for å starte. Du finner en instruksjonsvideo med den evigunge lange tøyler-guruen Piet Bakker under dette avsnittet. Trenger du hjelp til å komme i gang, eller komme videre, kan du ta kontakt med meg for et tilbud om undervisning (Vestfold/østre og søndre Buskerud).
Orker ikke å trene i dag sier du? For de aller kjipeste, mørkeste og kaldeste dagene er trikstrening moro for både hest og menneske. Trikstrening trenger ikke utføres bare for sin egen del, men kan utnyttes til bruk i for eksempel miljøtrening og hengertrening. Trikstrening er velegnet for hester med «mye i topplokket», kreative sjeler som kjeder seg, (skade)pensjonister, unghester osv. Vær dog veldig bevisst på hvilke triks du lærer hesten, hvor kommandoen legges og hvilke konsekvenser det kan få. Jeg vil for eksempel fraråde å lære hesten å steile, da dette er et lite anvendelig triks (med mindre hesten din har skuespillerambisjoner) som antakelig vil gi alle som håndterer og rir hesten i lang tid flere problemer (og skader) enn gagn. Eksempler på uskyldige/ikke-dominante triks kan være smiling (løfte overleppen), gjesping, nikking, risting på hodet, apport osv. Eksempler på praktiske triks du kan få bruk for i hverdagen, kan være å stå i ro, rygge på stemme, gå sidelengs mot oppstigningskrakken, senke hodet for pålegging av grime/hodelag, gå på henger osv. Vil du ha hjelp til å komme i gang, ta kontakt.
Klar for sesongen? Om du har en hest som ikke vil på hengeren og ønsker at det skal være i orden til stevnesesongen, er tiden for å jobbe med dette nå. Her vil jeg i ypperste grad anbefale deg å få hjelp av en profesjonell, med mindre du har mye erfaring med slik problematikk selv. Mange velmenende råd som florerer i sosiale medier er direkte farlige, og kan gjøre hesten enda vanskeligere å laste, eller i verste fall sette hesten og/eller menneskene rundt i fare. Jeg driver med hengertrening i Vestfold og Buskerud, og kan anbefale deg en trener i ditt område om du trenger hjelp på andre deler av Østlandet.
Tips til rytteren/kusken
Skaff deg en trener! Hvis du ikke har en allerede – eller reis på kurs med hesten din og prøv noe helt nytt. Å bli sett med nye øyne, få tips og råd til videre utvikling og kanskje en og annen aha-opplevelse kan gi inspirasjon og motivasjon i mange uker, hvis du er riktig heldig. Og ja, det finnes faktisk trenere som synes det er helt greit å undervise på et snødekket jorde eller en dårlig brøytet utebane hvis dette er det du har tilgang på hjemme – det er bare å spørre, i verste fall får du et nei.
Husker du å trene deg selv? Pilates, yoga – eller generelt styrke- og kondisjonstrening kan gjøre de underverkene du trenger for å nå gjennom til hesten din med setet, eller klare å sitte ned i trav. Vi kan ikke forvente at hestene våre forbedres kontinuerlig, hvis vi ikke også jobber med oss selv. Å trene gir også overskudd i hverdagen, og det kan forebygge/redusere smerter i rygg og nakke.
Lite tid til å trene sier du? Kjøp deg en Pilates/gymball på Biltema e.l., blås den opp, ta den med til jobben/skolen/lesesalen, sett deg på den – og ja, se dum ut, men samtidig – få trent din toniske (støtte)muskulatur hele dagen! Hvis du er så heldig å ha hev-senk – pult i tillegg, kan du vurdere å kjøpe et balansebrett som du kan stå på. Trening og arbeid i ett.
Hvordan snakker du med deg selv? Som hestemenneske er du flink til å sette andre (hesten din) først, og fortelle den hvor flink, vakker, intelligent osv. den er. Tenk på hva du sier til deg selv, neste gang du passerer et speil. «Du skal snakke til deg selv som du snakker til din beste venn», sier ekspertene. Det tror jeg de færreste (damene) av oss gjør, og det er det på tide å gjøre noe med. Snakk pent med deg selv allerede i dag, og merk forskjellen på humør og motivasjon i morgen! Eventuelt, spis en melkerull. Det funker det også, og du har sikkert fortjent det.
Hjalp det ikke? Noen dager er seigere enn andre. Om du virkelig trenger en boost, og det fort, kan du forsøke deg på et morsomt, og vitenskapelig bevist, hormontriks: sett deg på en stol og skrev alt du kan med beina i to minutter. Alternativt kan du løfte armene over hodet og stå bredbreint like lenge. Smil gjerne bredt samtidig. Det høres kanskje merkelig ut, men nivåene av testosteron (selvtillitshormonet) og endorfiner (lykkehormonet) øker målbart i løpet av de to minuttene mens du lurer på hva du driver med. Perfekt foran en lang dag på jobben, et vanskelig møte eller en sen kveld i stallen.
Lang reiseveg eller annen dødtid? Den kan du bruke på å høre på hesterelaterte podcast, så kanskje du får en ekstra inspirasjon til dagens treningsøkt. Her er noen forslag: Horse Tip Daily (korte podcaster med praktiske tips om alt mellom himmel og jord), Dressage Radio, Hästpodden, Ridpodden og USDF Official Podcast (United States Dressage Federation). Om du har iPhone, finner du en forhåndsinstallert app på telefonen som heter Podcast, der du kan hente disse programmene aldeles gratis. For Android-brukere kan jeg anbefale gratisappen Podcast Addict.
Takk for at du leste – jeg håper med dette at noen fikk et lite spark i sin varmedresskledde rumpe til å holde motivasjonen oppe gjennom vinteren. Hva er ditt beste råd til å holde treningskoken på kjipe dager? 🙂
Copyright tekst og bilder: Cathrine Grøner – NZEQuest.org
Be the first to comment