Daglig stell

Hester trenger daglig stell og tilsyn. De bør pusses med flere forskjellige børster for å fjerne skitt, tørket svette, døde hudceller og løse hår. Høvene må renses og undersøkes for fastklemte stener og løse sko og eventuelt brodder. Hester som står på beite behøver mindre stell og tørket søle og støv i pelsen kan beskytte mot både insekter, sol og varme.

Gode rutiner er alltid godt å ha i stallen. Begynn gjerne på venstre side av halsen når du steller hesten og jobb deg bakover og så på høyre side av halsen og bakover. Når du renser høvene kan du for eksempel begynne på venstre side med frambenet og så bakbenet og det samme på høyre side. Slik unngår du å glemme områder og å ikke se eventuelle skrammer og hevelser hesten kan ha fått. Husk også å børste mellom og nedover hestens ben. Vær alltid forsiktig rundt hestens ben, spesielt om du er uerfaren eller ikke kjenner hesten godt – ikke sett deg ned eller sitt på knærne når du børster bena eller renser høvene og se opp for halen når du er rundt bakbena, om hesten prøver å vifte bort et insekt er det fort gjort å få en hale i ansiktet.

Børsting
Ansikt
Man og hale
Høver
Vasking
Rengjøring av stallen
Allmenninntrykk

 

Børsting

Børsting kan være litt tungt og tidkrevende arbeid, men er nødvendig for å holde hestens pels frisk, blank og fin og ikke minst for å unngå gnag fra sal, seletøy og benbeskyttere. Fortvil ikke om hesten ruller seg ute – selv om det medfører en del jobb for å få den ren igjen hjelper dette for å holde pelsen fin.

Begynn med en gummiskrape, også kalt rundbørste. Denne løser opp tørket søle og svette og er også veldig effektiv i røytesesonger. Denne kan du gjerne børste med i sirkulerende bevegelser, dette får i gang blodsirkulasjonen og er god massasje for hesten.

Deretter børster du hesten med en rotbørste. Den har stiv og ganske kort bust og fjerner støv og smuss helt inntil huden. Børst med hårene i lange jevne tak.

En kost eller mellombørste ligner på en rotbørste, men har lang og litt mykere bust. Denne kan brukes etter rotbørsten eller om hesten har rullet seg i boksen og er full av flis.

Til slutt brukes en kardask eller finbørste. Denne har kort myk bust og brukes sammen med en skrape. Med denne børsten fjerner du siste rest av støv og smuss som ligger igjen i hårlaget. Skrap av børsten mellom hvert eller annenhvert tak du tar for å bli kvitt mest mulig støv.

 

Ansikt

Hestens ansikt er følsomt. Det finnes egne ansiktsbørster som er små med myk bust. Ikke alle hester er like glad i å bli tatt i ansiktet, så vær tålmodig og forsiktig. Husk å børste bak ørene der nakkestykket til hodelaget skal ligge.
Til slutt kan du tørke ut av neseborene og øyekrokene med en myk fuktig klut eller svamp.

 

Man og hale

En kortklipt man, ofte kalt ridehestman, er praktisk og enkel å ha med å gjøre. Ofte holder det å børste den med en rotbørste, piggbørste eller kam siden den ikke er lang nok til å floke seg noe særlig. Om den er tykk går den an å nappe den slik at den blir tynnere.

En lang man krever litt mer vedlikehold. En kam i en lang flokete man kan slite veldig på manen og anbefales ikke. Bruk heller fingrene (og en god dose tålmodighet!) og løsne opp flokene forsiktig. Hvis manen ikke er spesielt flokete kan du bruke en rotbørste. Det finnes forskjellige sprayer og midler for å unngå floker eller gjøre de lettere å gre ut.
Noen hester med lang man har fletter eller poser for å beskytte manen til hverdags. Skal hesten gå med fletter må du huske på å flette løst øverst ved røttene slik at det ikke lugger når hesten strekker på halsen.

En hale stelles på samme måte som en lang og tykk man. Når du skal klippe halen legger du en hånd under haleroten slik at den ikke ligger helt flatt inntil rumpa til hesten. På denne måten unngår du at halen ser skjev ut når hesten løfter halen litt når den er i bevegelse. Det kan være lurt å ha en hjelper til å holde halen for deg.
Stå nærme og heller på siden av hesten enn rett bak når du steller hestens hale. På denne måten har hesten rom for minst mulig kraft hvis du skulle være uheldig å bli sparket.

Høver

Hestens høver bør renses både før og etter du rir. Stener kan fort kile seg fast under hoven og skape ubehag for hesten. Samtidig sjekker du for løse sko og strammer brodder om skoen har det.
Når du skal løfte hoven stryker du nedover bakpå hestens ben med hånden nærmest hesten og løfter den opp – de fleste hester vil løfte opp hoven selv når du stryker nedover benet. Hold hoven godt og stødig og skrap først mellom strålen (den V-formede utveksten under hoven) og skoen på begge sider og så i resten av hoven. Om hovskrapen har en børste på baksiden kan du børste ren hoven etter at du har skrapet.
Når du er ferdig setter du hoven forsiktig ned igjen.

 

Vasking

Hester trenger sjelden å vaskes, men de blir gjerne vasket før utstillinger og noen ganger stevner. Lyse hester kan ofte være vanskeligere å børste rene og kan få gule flekker som må vaskes for å få bort. Overdreven vask vil ødelegge det naturlige fettlaget i hestens pels.

Det finnes egen sjampo for hester. Ikke bruk grønnsåpe eller sjampo som er laget for mennesker, disse kan irritere huden.

Start med å skylle hesten med lunkent vann. Såp inn hesten med hestesjampo, du kan bruke hendene, en børste eller en svamp til å fordele og gni inn såpen. Skyll fra nakken og nedover og pass på at du får skyllet ut absolutt all såpen for å unngå at hestens hud blir irritert. Sørg for at hesten ikke fryser mens den tørker. Om det er litt kjølig kan du legge på et ulldekken til den er tørr. Hvis det er kaldt bør du om mulig unngå å vaske hesten.

Hvis du kun skal vaske hestens hale kan du gjøre i stand en bøtte med lunkent vann og sjampo og dyppe halen i bøtta. Skyll godt etterpå.

Hvis du rir på ridebane som er saltet bør du spyle av hestens ben etter hver økt.

 

Rengjøring av stallen

Mattilsynet stiller krav til utgjødsling av stallen hver dag. Det stilles også krav til at hesten skal ha nok strø i boksen til å holde hesten tørr og ren, isolere mot varmetap og beskytte mot utvikling av sår og skader forårsaket av underlaget.

I tillegg skal drikkekar og krybber vaskes regelmessig. Fuktige områder som dette gir yppige leveforhold for bakterier og de vil etter noen dager danne et seigt lag i vannkaret til hesten. Ha gjerne en egen klut eller svamp til rengjøring av kar, fôrbøtter og krybber.

 

Allmenninntrykk

Sist, men ikke minst, vær oppmerksom på hvordan hesten oppfører seg når du steller og gjør klar hesten din. Når du blir kjent med en ny hest, still deg selv spørsmål: Er hesten like våken og oppmerksom som den vanligvis er? Hvordan kjennes bena til hesten ut, kan de være hovne eller varmere enn de bør være? Legger den på ørene, vifter irritert med halen eller spenner muskler når du klemmer på et spesielt sted? Etter noen ganger sammen med hesten vil du lære den å kjenne og begynne å legge merke til om noe er galt.